Click Here...

Recipe

Aku suka cuba mcm2 resepi..xdela rajin sgt..cuma sesekali bila teringin tu..aku cubala mana2 resepi yg aku suka..kdg2 jd..kdg2 x...antara resepi yg kira menjadi gak kalo aku buat adalah kek apple nie...mmm..xde gambar plak nak letak... insyaAllah..satu hari nanti aku akan upload gambar kek nie...

Apple cake


Bahan-bahan ( 18x18 cm )
  • 2 biji epal
  • 100g mentega-suhu bilik
  • 80g gula halus + 2 sudu besar gula
  • 2 biji telur
  • 100ml fresh cream/whipping cream(guna fresh milk pun boleh)
  • 150g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
Cara-cara
  1. Bersih dan kupas kulit epal. Potong kecil-kecil lebih kurang 3mm. Gaulkan dengan 2 sudu gula. Kemudian masak sehingga epal jadi lembut. Atau boleh juga masuk ke dalam microwave. Panaskan selama 3 minit.
  2. Pukul mentega sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula, pukul sehingga putih.
  3. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul.
  4. Lepas itu, masukkan fresh cream. Kacau sehingga sebati.
  5. Kemudian masukkan tepung yg telah diayak dengan baking powder. Kacau sehingga sebati.
  6. Akhir sekali masukkan epal+air (air yg keluar dr epal). Kacaukan. Lepas tu masukkanlah ke dalam loyang.
  7. Bakar selama 35 minit dengan suhu 180C 
  8.  
 ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Ini resepi kedua yang aku suka buat tp dalam tempoh setahun nie baru sekali je aku buat.. ni semua gara2 satu kejadian lucu antara aku dan ex2 stdent aku..lepas peristiwa tue..aku dah susah nak buat karamel nie... dalam buat karamel nie..aku dah cuba mcm2 resepi.. tp kebanyakannye memuakkan aku..ye la..banyak sgt telurkan.. tp resepi yg aku post kali nie..mmg ok..bg akula.. x memuakkan... kredit to my beloved ex student.... miftahfarihah...

Puding Karamel

ni hasil usaha aku sendiri...hehe

Bahan-Bahan

  • 7 sudu besar gula
  • 10 biji telur
  • 1 tin susu pekat ( kalo xnak manis sgt..kurangkan sikit)
  • 1 tin air masak
  • satu sudu tepung jagung (optional)
  • sedikit garam

Cara2Nye plak..

Masakkan gula dalam loyang dengan api yang kecil sehingga warna keemasan... padam api dan biarkan gula rata dalam loyang tue.. biarkan sampai sejuk n keras..

Dalam bekas yang lain, campurkan telur,susu, air, tepung jagung n garam tu sekali..kacau sehingga sebati...

Masukkan bancuhan tu ke dalam loyang yang berisi gula td... (aku tapis bancuhan ni supaya dapat hasil yg lebih memuaskan)..

Kukus selama 45 minit atau sampai masak... bila dah masak terbalikkan ke dalam pinggan..sedap dimakan sejuk2 gtu..so masuk ar dalam peti eh...

    3 comments:

    Anonymous said...

    cam sedap ja tgk kaler dia..
    style sama macam
    puding biskut la eh..
    cuma beza ingredient.. :P

    norhaiza selamat said...

    wah,sedapnya.tgk gmbr pn dh meleleh air liur.belum rasa lagi,hehe..

    cikgudiana said...

    mr.dee...mesti sedap puding biskut kamu tukan..bgla resepinye..
    haiza..puding karamel nie..ko pun confirm bleh buat punye...